Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Araştırma Dairesinin hazırladığı Türkiye'de Genç Emeği Raporu'nda çalışma hayatında gençlerin durumu analiz ediliyor. Genel-İş'in araştırmasına göre meslek lisesi mezunları, üniversite mezunlarından daha çok istihdam olanağı buluyor. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin (NEET) sayısı giderek artıyor... Kısaca her 4 gençten 1'i NEET... Türkiye yüzde 22.5 oranla NEET'te Avrupa birincisi... Geniş tanımlı genç işsizliğinin yüzde 37.3 olduğunun vurgulandığı araştırmada üniversite mezunu 4 gençten 1'inin işsiz olduğu belirtildi. Rapora göre genç işçilerin yüzde 91'inin sendika üyeliği yok.
Raporda öne çıkan başlıklar şöyle
• Verilere göre, Türkiye'de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca yüzde 39.5'i (yaklaşık 4 milyon 609 bin kişi) istihdama katılabilmektedir. Geriye kalan yüzde 60.5'lik kesim ise iş gücüne dâhil olamamakta; bu durum, genç işsizliğinin boyutlarını göstermektedir. Ancak bu veriler değerlendirilirken yaş aralığının alt sınırı olan 15'in çocukluk yaş sınırı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
• Cinsiyet eşitsizliği toplumun birçok farklı alanında olduğu gibi iş gücü piyasasında da kendini gösteriyor. 15-24 yaş arasındaki erkeklerin istihdam oranı yüzde 51.7 (yaklaşık 3 milyon 119 bin kişi) iken aynı yaş grubundaki kadınların istihdam oranı yüzde 26.4'te (yaklaşık 1 milyon 490 bin kişi) kalmakta. Bu fark, erkeklerin iş gücüne katılım oranının, kadınların katılım oranından iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Meslek liseliler daha avantajlı
• Türkiye'de meslek lisesi mezunları, üniversite mezunlarına kıyasla daha yüksek oranda istihdam ediliyor. 15-24 yaş grubuna ilişkin verilere göre, üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 56.5 iken, mesleki ve teknik lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 57.3... Genel lise mezunlarının istihdam oranı ise yalnızca yüzde 36.4...